Planera sin egen begravning

Det kan kanske kännas konstigt att fundera på sin egen begravning. Men att planera den, skriva ner hur man vill ha det och så vidare, det gör det lättare för ens anhöriga den dagen du går bort. Har du barn eller en make/maka, så är det ju bra att de får veta vad du har för önskemål den dagen du inte längre finns. Döden är något man ska våga tala öppet om. När som i livet. Man vet aldrig när det tar slut, så att säga. En del lyckas att bli gamla, andra dör unga. Att då ha allt klart inför det, det gör att du kan känna dig lugn. Du kan skriva ner på en egen lapp om du vill ha en begravningsbyrå Stockholm så väl som om du vill ha kista eller kremeras. 

Smarta arkivtjänster

Det går som sagt att skriva på eget papper och lägga hemma, men det finns även smarta arkivtjänster på nätet som du kan använda dig av. 

Ett av dessa är Lavendla-arkivet. Du loggar in med BankID och där kan du agra kopior på viktiga dokument, samt notera dina önskemål kring en rad ämnen. När ditt dödsfall har registrerats hos Skatteverket, öppnas arkivet upp för dina utvalda kontaktpersoner som på ett säkert sätt kommer åt ditt arkiv med hjälp av säker inloggning från BankID.

Fonus har ett liknande arkiv, som heter Vita Arkivet. Sedan finns det Livsarkivet, som tillhandahålls av SBF, en grupp privata begravningsbyråer.

28 Jan 2020