Viktigt spendera tid ute i naturen

På den gammla goda tiden före internet, mobiler och tv, så var de allra flesta barn ute, så fort de var fria från skolan eller från att hjälpa till hemma. Idag är det dessvärre många barn, som är inne-sittare. De har alltid näsan ner i en skärm. Det kan vara idé att införa så kallad skärmfri tid, både för dina barn och för dig själv! Om du bor nära skogen eller naturen, ta med dig barnen dit! Annars finns det ju idag även smarta naturlekplatser, läs mer här om det. Sen är det minst lika bra att gå till en vanlig lekplats. Huvudsaken är att ni kommer ut i friska luften.

Hitta på skoj saker

Utomhus finns det ju grymt mycket saker att upptäcka! Det är inte fel att gå ut i skogen eller till en park nära där ni bor. Titta på hur naturen förändras under alla årstider. Lek med olika saker, som kottar, löv och annat. Eller ta med en picknick ut!

Ute går det att hitta på en massa, bara genom att använda det som finns nära. Bygg en koja, eller skapa en så kallad naturruta. Sätt ett snöre runt ett visst område. Sedan kan ni skriva upp vad för djur, växter och annat som finns där. Sedan besöka denna ruta vid olika tillfällen och årstider för att se vad det är som har ändrat sig. Ta in blommor och växter och pressa. 

1 Feb 2022