Jag undrar rätt ofta

Och jag har gjort det länge. Undrat. Varför hantverkare (av valfri sort) per regel måste börja jobba klockan sex på morgnarna. Takläggare, snickare, elektriker och allt som möjligtvis kan föra oväsen. Finns det en rimlig, försvarbar anledning till att deras arbetsdagar börjar mitt i natten? Missförstå mig rätt, de stör mig inte. Alls. Jag har sovrumsfönster mot Stockholms mest trafikerade gata och sover fluffigt på min kakkudde till ljudet av krogslagsmål, ambulansutryckningar och polissirener. En hantverkare rör mig inte i ryggen.

Och jag tycker inte heller synd om dig som blir väckt i gryningsljuset av bankande hammare och lyftkranar. Det hör trots allt inte till vanligheterna. Nej, jag talar här å hantverkarens vägnar. De hänger faktiskt inte bara på byggnadsställningar och spanar efter jailbait. Inte bara. De utsätts också för tortyr, varje dag. För de måste vakna innan dagen gjort det. Om min största passion i livet var att lägga cement, måla fasader eller bygga hus, så skulle jag fan ändå välja att sälja min själ till närmsta strippklubb om bara det innebar att jag inte behövde höra väckarklockan skrika vid femsnåret. Inte behövde äta lunch klockan nio.

Det här med hantverkarnas arbetstider är ingen nyhet. Över hela världen är de uppe i mörkret. En kollektiv insats för att göra världen bättre mot bakgrunden av rosa gryningsljus, en bräda at a time. Men varför? Snickrar man sämre om man börjar jobba klockan 9? Kan man inte rensa skorstenar efter lunch? På riktigt? Det är helt befängt.
Stackars, stackars hantverkarna.

G3O_07572 Construction Worker.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s