Skojigt

- för oss som gillar att ha kul på allvar

 Skoj - och full av sanningar

Underfundiga, smärtsamt kvicka och hysteriskt roliga Karin Widén. Hon bloggar inte här längre, faktum är att det var mer än fyra år sedan som hon spred sina lustigheter här. Jag har lagt beslag på hennes bloggadress och tänker fortsätta lite i samma anda där jag gränsar mellan smärta och välbehag, allvar och lustigheter på ett sätt som bara jag kan. Precis som Karin gjorde. Det blir upp till dig att avgöra om jag lyckas.

Pyssel, familj och resor

Precis som så Karin älskar jag att pyssla och däri inkluderas allt från skönhetspyssel med det egna fejset till att måla, sy, sticka, klippa och klistra och - någon gång då och då - snickra ihop något skojigt. Jag är mamma, djurägare och älskar att resa, så det blir en del inlägg i dessa kategorier.

 

Det som är viktigt - och på riktigt

I kampen om att finna sig själv, att stå upp för sina åsikter och över huvud taget veta vad som är på riktigt så är vandrar jag beslutsamt framåt, även om jag ofta tappar kompassen. Om det inte är på riktigt så vill jag inte ha det. Thankyouverymuch.

Om du söker efter Karin så kolla in hennes Twitterkonto här!

En bästa vän i vått och torrt

6 Dec 2023

Att ha en hund i sitt liv är värt mer än alla skatter, guld och gröna skogar. Hundar är kända för sin förmåga att sprida glädje och kärlek i våra liv och deras förtjusande sällskap ger oss mening och tillfredsställelse.

Trofasta kamrater

Hundar är kända för att vara människans bästa vän och det finns mycket belägg för det. De ger oss ovillkorlig kärlek och lojalitet som inte kan jämföras med något annat. Deras glädje över att se oss när vi kommer hem efter en lång dag och deras förmåga att trösta oss när vi är nere är oskattbar.

Skäm bort din hund med långa promenader

Ett av de bästa sätten att visa din uppskattning för din hund är att skämma bort den med långa promenader. För hundar är promenader inte bara en fysisk aktivitet utan också en chans att utforska världen och uppleva nya dofter och intryck.

Lek och mys

Hundar älskar att lek, och lek är ett viktigt sätt för dem att uttrycka sin glädje och göra av med överskottsenergi. Spendera tid varje dag med att leka med din hund, vare sig det är att kasta en boll, leka dragkamp eller använda leksaker som gömmer godis. Leken är en chans för er båda att ha kul och stärka er relation.

Nyttigt hundgodis: belöningar med omtanke

Att skämma bort din hund innebär också att ge den mumsiga belöningar. Välj nyttigt hundgodis som stödjer deras hälsa och välbefinnande. Dessa belöningar kan användas för träning och som positiv förstärkning för goda beteenden.

På www.husdjursrevyn.se hittar du prisvärda och högkvalitativa produkter för ditt husdjur, se till att din trofasta följeslagare får all kärlek och omtanke de förtjänar.

Se till att skydda telefonerna

24 Mar 2023

Jag reser ju gärna ofta och har med mig barnen. Det är smidigt att ha med sig surfplattan till barnen på flyget och på semesterorten. Sedan är det bra att de har egna mobiler. Det om det skulle hända något eller om vi kommer bort från varandra. Nu är ju barn, just barn, så det är bra att satsa på billiga mobilskal, så att mobilerna är skyddade. Många gånger kan man hitta billiga mobilskal som är för barn, som är anpassade för att tåla stötar och att man tappar i golvet. Jag har köpt flera mobilskal och fodral till mobilerna, samt även till surfplattorna. Då är de alltid skyddade! Det gäller även min egen, för händer att även jag tappar den!

Ha en elsäker semester

13 Jul 2022

Om du reser bort under din semester, så är det ofta så att du bor där det finns en elanläggning. Det kan även vara så att du under denna tid använder dig av elprodukter du inte använder så ofta. Det är inte fel att ta till dig lite goda tips och råd för att få en elsäker semester.

Om du har en sommarstuga eller fritidshus, så är det bra att redan första dagen du anländer ser över elanläggningen så att allt är som det ska, annars, kontakta en elektriker i Kalmar, om det är där du är. 

Camping

Om du ska campa och har husvagn eller husbil, så är det bra att kolla över alla de elinstallationer du har där. Dessa utsätts ju för en hel del, som som vibrationer och skakningar under körning.  En annan sak att kolla upp, det är campingplatsens uttag. Det så att den skyddas av en jordfelsbrytare. För säkerhets skull kan du ta med en egen portabel jordfelsbrytare.

Hyra stuga

Om det är så att du hyr stuga på din semester, så är det bra att kontrollera elsäkerheten i denna stuga. Om du har barn med dig, kolla så att uttag är petskyddade samt att alla sladdar, stickkontakter, strömbrytare och vägguttag är hela och sitter fast ordentligt. 

Finns det en bastu som värms upp av el, så se till att du hanterar den på rätt sätt. Det brukar finnas information om det där du hyr stugan.

Viktigt spendera tid ute i naturen

1 Feb 2022

På den gammla goda tiden före internet, mobiler och tv, så var de allra flesta barn ute, så fort de var fria från skolan eller från att hjälpa till hemma. Idag är det dessvärre många barn, som är inne-sittare. De har alltid näsan ner i en skärm. Det kan vara idé att införa så kallad skärmfri tid, både för dina barn och för dig själv! Om du bor nära skogen eller naturen, ta med dig barnen dit! Annars finns det ju idag även smarta naturlekplatser, läs mer här om det. Sen är det minst lika bra att gå till en vanlig lekplats. Huvudsaken är att ni kommer ut i friska luften.

Hitta på skoj saker

Utomhus finns det ju grymt mycket saker att upptäcka! Det är inte fel att gå ut i skogen eller till en park nära där ni bor. Titta på hur naturen förändras under alla årstider. Lek med olika saker, som kottar, löv och annat. Eller ta med en picknick ut!

Ute går det att hitta på en massa, bara genom att använda det som finns nära. Bygg en koja, eller skapa en så kallad naturruta. Sätt ett snöre runt ett visst område. Sedan kan ni skriva upp vad för djur, växter och annat som finns där. Sedan besöka denna ruta vid olika tillfällen och årstider för att se vad det är som har ändrat sig. Ta in blommor och växter och pressa. 

Ont om plats i frysen är rätt vanligt

28 Nov 2021

Snart december och det börjar bli dags att planera bakning av lussekatter, kakor, pepparkakor och mjuka kakor och ... jag, det ska bakas så det står härliga till! Men med en bra bärsommar och gott om frukt att plocka så står jag inför ett problem. Frysen är full och det finns ingen plats för vare sig bullar, kakor eller matlådor. 

Dags att investera i en frysbox kanske?

Med en frysbox får man plats med betydligt mer än i en vanlig liten frys. Så jag har suttit och jämfört frysboxar på bästitest365.se där de tagit fram några av de bästa på marknaden. Men den stora frågan är ju hur stor frys jag kommer att behöva? 

Jag vill ju inte köpa en för att stå inför samma problem en gång till när även boxen är full. Jag ringde mamma för att be om lite råd hur man ska tänka och det hon sade fick mig att skratta. 

"Det spelar ingen roll hjärtat, du kommer att fylla dem alla även om du har 5 frysboxar!"

Och hon har nog rätt! Så det bästa är väl att satsa på en box som får plats där jag tänkt ställa den och att den inte blir för dyr. Det jag vill att den ska ha är minst två lådor eller korgar som går att flytta på. Då kan jag få lite ordning där. Sen måste den vara tyst också för jag kommer bli tokig om dens tår och brummar. Men den saken är svår att se online, så jag får nog gå till en butik och känna och klämma lite först. 

Bokat skidresa

16 Nov 2021

Vet ni vad jag precis har gjort? Jo, jag har bokat en skidresa för mig och min familj. Vi har bra länge nu talat om att det snart är dags för en skidsemester. Allra helst hade jag velat åka till Frankrike eller Italien och åkt skidor i Alperna. Men som läget är i världen, så är det nog bra hålla sig i Sverige tror jag. Sedan finns det ju faktiskt en massa bra skidorter i Sverige med! Det är ju tur det, att det finns många bra skidanläggningar även hemma så att säga. Vi ska i år åka till Sälen. Det i december. Det blir inte över julen, utan innan. Vill fira julen hemma helst. 

Uppdatera skidor och utrustning

Det var faktiskt rätt länge sedan vi var iväg på en skidsemester och barnen har nog växt ur det allra mesta. Så det kan nog vara läge att se över det redan nu! Det så att man inte står där då det ska packas och inget passar. Tror det blir nytt även för mig. Inte för att jag växt ur det, men det är alltid kul att förnya sig. Måste även se över hur våra skidor ser ut. Kanske läge köpa nytt där med, eller så får vi satsa på att hyra uppe i Sälen. Det går ju rätt bra att göra det med. Får se hur vi gör med det. Först kolla igenom skicket på de gamla.

Spara pengar till ditt barn

28 Oct 2021

 

Något som kan vara bra att göra från dag 1 för dina barn, är att spara pengar till dem. Det kan göras på olika sätt. Du kan öppna upp ett sparkonto i barnets namn, eller satsa på att lägga pengarna i fonder, alltså investera dem för att få avkastning. Du kan läsa mer om att spara och investera i fonder på Crediwizz. Att lägga undan en slant varje månad, som sedan barnet kan få tillgång när de är tillräckligt gamla är rätt bra. Det kan vara en bra hjälp på vägen för dem att skaffa körkort eller för att ha som kontantinsats till en bostadsrätt.

Lär dina barn om pengar

Det är även viktigt att så tidigt som möjligt prata med dina barn om pengar. Hur det går till att "få" dem, att saker kostar pengar och så vidare. Det är allt för många små barn som tror att det bara är att stoppa in ett plastkort i en automat så har man pengar sen. Ett bra sätt att lära dem värdet av pengar, det är att ge dem veckopeng eller månadspeng. Se gärna till så att de får så att säga jobbba för dem, genom att hjälpa till hemma med olika sysslor. 

Se även till att lära dem vikten av att spara sina egna pengar. Så klart de ska få köpa det de vill ha men bra att lära sig att sparar man, så kan man ju köpa dyrare saker.

Byta altandörr kan vara ett pyssel

11 Oct 2021

Det är inte mycket jag inte vågar prova när det gäller pyssel, inredning eller renovering och att byta altandörr borde väl inte vara så svårt? Eller? Jo, det är allt ett rejält pyssel om man börjar fundera på det. Först och främst måste man hitta ny altandörr som har rätt mått. Det är visserligen tämligen enkelt men sedan ska det ju också passa in med övriga detaljer på huset. Man kan ju kanske inte köpa en massproducerad dörr då. Istället bör man kolla på skräddarsydda altandörrar som är gjorda just för ens egen altan eller balkong. 

Fler saker att tänka på

Utöver utseende och passform finns det några saker till som man måste ta i beaktning när man byter altandörr. Ljudinsläpp till exempel. En dörr ska inte släppa in för mycket ljud in i bostaden. Det andra är att den måste vara säker. 

Altanen är den plats de allra flesta inbrottstjuvar går in. Det beror på att de allra flesta altaner och uteplatser är skyddade från insyn. Man vill ju inte att grannarna ska sitta och titta på en medan man fikar eller solar. Det har nackdelen att tjuvar också är skyddade och kan arbeta i lugn och ro. Se till att dina nya altandörrar är säkerhetsklassade och är du osäker så kolla med Mockfjärds som kan detta. Eller kontakta ditt försäkringsbolag så vet du med säkerhet att din nya dörr funkar. Sedan är det bara monteringen kvar, och det är ju den roligaste biten!  

Upptäck Gävle

13 Sep 2021

Det som de flesta tänker på när man säger Gävle, det är den stora julbock som ställs ut varje vinter. Men Gävle är en stad med mycket att se och göra. Du som redan bor här, du kan anlita en bra städfirma i Gävle. I denna stad finns det två trevliga museum att besöka. Det ena är Länsmuseet Gävleborg. På detta museum finns en av Sveriges finaste konstsamlingar. Här finns även en hel del arkeologiska artefakter samt en massa mer. Det andra museet heter Sveriges Fängelsemuseum.

Fler saker att se och göra

I Gävleregionen finns det mycket för familjen att göra. Här finns bland annat Alborgen, Furuviksparken, Parkbadet och roliga aktivitetscenter. Det finns även gott om natur och friluftsområden. Det går till exempel att vandra på en kustled. Djur är en annan del av Gävle och man kan gå på björnsafari så väl som att besöka en älgpark.

Högbo bruk är ett känt besöksmål annars. Där finns det gott om aktiviteter som passar alla!

Gävle har även en hel del kultur. Bland annat finns det en teater, ett konserthus, samt att deet går att ta en stadsvandring.

Brynäs är Gävles hockeylag och det går att se hemma matcher på Monitor ERP Arena.

Testa något nytt

Gävle kanske inte hör till det vanligaste besöksmålet, men det är en stad fylld med en massa trevliga saker att se och göra. Så har du inte varit här, åk dit!

 

Har du en babysitter?

28 May 2021

När vi var små så var det en ståltråd som var formad som en båge och med en del som blev en fot. Detta var klätt med ett tyg och när man började gunga framåt och bakåt kunde man nästan studsa fram på köksgolvet. Detta är inget jag minns utan något som mamma berättat. Idag är en babysitter mycket bättre och de går ofta att ställa in i olika nivåer också. De bästa babysitter, som du kan läsa mer om på bastitest24.se, har sittläge, sovläge och även något mitt emellan. 

Elektrisk eller inte, det är frågan

Det finns babysitters med en motor som gungar eller vaggar barnet medan en lugn vaggvisa spelas. De är säkert jättebra men personligen tror jag att barn behöver sköta gungandet på egen hand. Om allt sköts av en motor så kanske det hämmar dem i deras utveckling? 

Fast det är klart, de ska ju inte vara i den hela tiden utan kommer ju krypa runt också. Så det är väl en smaksak egentligen. Vi har alltid kört med en babysitter som har tvättbart tyg, och där barnet får gunga själv. Tvättbart tyg är dessutom ett av mina hetaste tips när det gäller att hitta bästa babysittern. En bebis kräks, spottar och ibland kan det även bli en liten olycka i de bakre regionerna som blöjan inte riktigt stoppar ... Att då kunna ta av tyget och slänga in det i tvättmaskinen är guld värt! Så glöm inte att kolla upp det om ni är på väg att köpa en. 

Bra idé ha ett resekort

2 Apr 2021

Något som är bra att ha då man är ute och reser, det är ett så kallat resekort. Det är då en form av kreditkort kan man säga, som har fokus på att erbjuda bra saker i samband med att man reser. På Crediwizz.com går det att jämföra olika kort med varandra, för att hitta det som passar bäst. Med ett resekort kan man boka resan och i samband med att man använder kortet får man även försäkring, samt att det ofta går att få resebonus. Det brukar även vara så att man växlar pengarna lite billigare samt att man kan få en resekredit. Det är ju skönt att kunna unna sig vad man vill på resan och då ha krediten i nödfall om det behövs.

Bra med extra försäkring

Just att vara försäkrad då man reser är viktigt. En del kan få en bra försäkring via sin hemförsäkring samt att resebolag erbjuder ibland att man kan köpa till en sådan till sin resa. Genom ett bra resekort kan man även få en bra kompletterande försäkring. Dessa skiljer sig åt, beroende på vad för kort man väljer att ha.

Bra med extra pengar

Även om du kanske sparat för att ha pengar på resan kan det vara skönt att veta att det finns mer pengar vid behov. Det med kredit på resekortet. Det är inte ett måste att använda den, men det är ju bra att veta att det finns möjlighet till det om du vill. 

Små tips som gör stor skillnad i ditt familjeliv

16 Jan 2021

Det där med att få ihop livspusslet och familjelivet, det är många som känner att det är svårt, men, med mina tips ska du se att det går lättare!

Olika tips som gör skillnad i ditt livspussel

1. Gå upp en kvart tidigare på morgonen. Det gör att du inte behöver springa runt som en tok för att hinna till jobbet. Den extra stunden hjälper dig att undvika fortkörningsböter, att komma försent och onödig huvudvärk.

2. Planera in en rensningshelg hemma. Då kan ni passa på att rensa ut, slänga, sälja, skänka och bli av med en massa stök på köpet.

3. Gör en lista över saker som du vill ta tag i då det irriterar dig. Det kan vara en droppande kran, en sned dörr eller annat, sen, fixa dem alla!

4. Stäng av mobiltelefonen. Det är inte ett måste att vara tillgänglig 24/7, eller kolla FB hela tiden!

5. Lämna tidsluckor mellan dina dagliga måsten. Oavsett om det är möten eller saker du behöver göra, lägg dem inte direkt efter varandra så slipper du stressa runt som en galning.

6. Utvärdera nya saker genom att fråga ”Kommer det här att hjälpa mig att förenkla mitt liv?”

7. Skapa ett mål för hur du vill att ditt förenklade liv ska se ut. Skriv ner det. 

8. Prova något nytt. 

9. Gör en lista över enkla nöjen och sätt att fira livet och se till att du får göra sakerna på listan ofta.

10. Begränsa din mediekonsumtion. Internet, TV och tidningar kan lätt bli en dålig vana. 

11. Skapa en plats för inkommande papper hemma. Papper står för mycket av oredan hemma. Skälet är att vi lägger dem på olika ställen. På bänken, på bordet, på skrivbordet, i en låda, i bilen. Det är inte konstigt att vi lägger så mycket tid på att leta efter saker.

12. Lär dina barn var saker hör hemma. 

13. Planera dina viktigaste uppgifter i soffan på söndag kväll. Vad ska du hinna med och hur kan du göra det du måste på ett roligare sätt? Hur kan du belöna dig för det du inte vill men kommer att göra? 

14. Handla alltid mat med en lista i handen. Det går snabbare och du köper färre dumma saker.

15. Kramas.

16. Kramas lite till.

Satsa på annorlunda julklappar till barnen i år

10 Dec 2020

De allra flesta barn, de har idag ett överflöd av leksaker och högen växter varje år, då det är födelsedagar och julafton. Men, det är inte ett måste att köpa en massa leksaker och prylar till dem. Det finns en massa andra bra saker att ge dem istället. Det kan vara upplevelser, tid, kurser och annat. Tänkte dela med mig av flera bra tips vad du kan ge dina barn istället.

Ge dina barn vettiga julklappar

Nu beror ju en del på hur gamla dina barn är, vad som passar att ge dem. Lite äldre barn, med intresse för särskilda saker kan ju få en kurs i något. Kanske de vill lära sig dansa, eller rida? Eller är det att lära sig måla de vill göra? De lite mindre barnen kan få tid med dig, där ni bara gör kul saker, utan telefoner, utan massa krav och måsten. Det kan vara att tillbringa en hel dag i badhuset, eller gå till en vattenlekplats, läs mer om sådana på vortex-cado.se. Det kan även vara en pysseldag hemma eller ett presentkort där det står att ni gör exakt det barnet vill göra, inom rimliga gränser förstås. 

Om du vill ge bort inslagna paket, satsa då på att ge böcker, spel, lego, tekniska experiment och annat. Såna saker är bra för hjärnan, koncentrationen och motoriken. Eller varför inte öppna upp ett sparkonto, med en bra start i form av en slant. Eller ge ditt barn ett årskort till ett favoritställe! Det kan vara nöjesfältet eller ett museum eller ett lekland.

Julklappsprepp

23 Nov 2020

Julklappshysteri har aldrig varit något för mig. Jag har alltid varit ute i god tid för att sedan kunna njuta av julen som sig bör. Jag vet faktiskt inte varför inte fler gör så. Just idag har jag handlat loss på kidsdreamstore.se och säkrat de flesta av barnens och deras kusiners julklappar. Så smidigt! Julklappspapper, etiketter, kort, snören och rosetter har jag sedan förra julens mellandagsrea, då allt säljs ut jättebilligt. Själva inslagningen väntar jag med till veckan innan jul, när julstämningen är på topp med julmusik, glögg, lussekatter och pepparkakor. Det är otroligt mysigt och helt stressfritt.

Avsäg dig julstressen

Ingen gillar stress och hemligheten för att undvika julstress är att planera och vara ute i god tid. Det kanske gäller allt, men just vid jul blir det så väldigt märkbart. Andra människors stress påverkar mig också givetvis, men jag försöker föregå med gott exempel. Det finns så otroligt mycket man kan sköta online nu för tiden, det är något man bör utnyttja. Och för att vara säker på leverans i tid så kan man handla innan den värsta julrushen sätter in.

I december vill jag spendera tid med familjen, se julfilmer i soffan, baka julgodis och planera för julafton. Det sista jag vill gör är att springa runt i affärer med stressade människor omkring mig. Särskilt i dessa tider!

Hur brukar du göra? Är du julstressare eller som jag, ser till så att bara det som måste förberedas i anslutning till julafton lämnas till sista minuten?

Fixa bästa festen

4 Oct 2020

Det finns många anledningar att ställa till med fest. Det kan vara för att fira en viss högtid, någon fyller år, bröllop eller något annat. För de allra bästa dekorationerna kan du vända dig till Festligheter. De har det mesta du kan tänkas behöva. Utöver bra dekorationer så är det en del annat att tänka på för att få till en bra fest. 

Bjud in till fest

Det är bra att i god tid skicka ut inbjudingar till festen, gärna med ett OSA-datum. Du kan skicka det på posten, eller göra ett event på Facebook, det som passar bäst. Planera din fest bra, för det är så att säga A och O att det ska bli bra.

Sedan var det ju detta, om du ska bjuda på mat eller inte och i så fall vad om du ska. Om du ska ha mat, se då till att det är en blandning av rätter som kan tilltala alla gäster, det vill säga både kött, fisk och vegetariskt.

Ha ett tema

Ett tema eller en röd tråd gör det lättare att få till en bra fest. Det kan då genomsyra det hela, från dekorationer, till mat, till eventuella aktiviteter. Just aktiviteter på en fest är inte fel att ha. Det kan vara lekar, eller musikkquiz eller kanske en tipspromenad. 

Se även till att ha en bra lokal. Är det på sommaren så går det ofta bra att vara ute och ha ett partytält. Är ni inte så många så kan du ha det hemma, eller så hyr du en lämplig lokal. 

← Äldre inlägg